Το Ελληνικό Κράτος αναγόρευσε τον Πέδρο Ολάγια «Πρεσβευτή του Ελληνισμού»
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
Ο Ισπανός συγγραφέας και ελληνιστής έλαβε αυτόν τον τίτλο ως αναγνώριση του πολύπλευρου έργου του σε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Σε μια λαμπρή τελετή που έγινε στις 4 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, η Νομαρχία Αθηνών ανακήρυξε τους νέους Πρεσβευτές του Ελληνισμού. Αυτός ο σημαντικός τίτλος, τον οποίον ανέδειξαν προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη ή η Ζακλίν ντε Ρομιλύ, απονεμήθηκε φέτος στον συγγραφέα και ελληνιστή Πέδρο Ολάγια, τον μαθηματικό του Καίμπριτζ Αθανάσιο Φωκά, τον Κινέζο καθηγητή Τσεν Μιν Χουά, την Ουρουγουανή ελληνίστρια Μαργαρίτα Λαριέρα, τον Αιγύπτιο κλασικιστή Αχμέντ Ετμάν και τον καθηγητή του Χάρβαρντ Γκρέγκορι Νέιγκι.
Ο Ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια, εγκατεστημένος στην Ελλάδα εδώ και 16 χρόνια, έλαβε τις περισσότερες ψήφους ανάμεσα σε 24 υποψήφιους από όλο τον κόσμο. Στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής, ανέφερε ότι «Αυτό που ονομάζουμε ελληνισμό δεν είναι απλώς ο πολιτισμός μιας χώρας ή ενός λαού. Είναι σαφώς μια κληρονομιά πολύ πιο πολύπλοκη και οικουμενική. Και δεν είναι μόνο μια κληρονομιά· θαρρώ πως εκείνο που ως Πρεσβευτές του Ελληνισμού καλούμεθα να πρεσβεύουμε είναι προπαντός μία στάση ζωής, μια στάση άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελληνικό πνεύμα από τους πανάρχαιους χρόνους όπου ο Όμηρος άρχισε την αναζήτηση του πανανθρώπινου στοιχείου: την ανθρωπιστική στάση. Μια στάση όχι βέβαια αποκλειστικά ελληνική, που μάλιστα προδόθηκε επανειλημμένως από τους ίδιους τους Έλληνες, αλλά και που αναμφίβολα επινοήθηκε, καλλιεργήθηκε, υποστηρίχτηκε και ανακτήθηκε, ξανά και ξανά κατά τον ρου της ιστορίας, ανατρέχοντας κυρίως στο ελληνικό στοιχείο».
Η υποψηφιότητα του Ολάγια για τον τίτλο του Πρεσβευτή του Ελληνισμού υποβλήθηκε από το διακεκριμένο Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση, που με αυτό τον τρόπο επιθυμεί «να υποστηρίξει το μακρύ και πολύτιμο έργο ενός Ισπανού, που μέσα από την έρευνα, την λογοτεχνική και οπτικοακουστική δημιουργία, την μετάφραση, τη διδασκαλία, τη δημόσια δράση και το κοινωνικό έργο, καλλιεργεί και προωθεί από την ίδια την Ελλάδα τη γνώση, τις αξίες και τη στάση ζωής, που συνδέονται διαχρονικά και οικουμενικά με την ελληνική κουλτούρα».
Ο Νομάρχης Αθηνών, κ. Γιάννης Σγουρός, με τους Πρεσβευτές Ελληνισμού 2010.
Από αριστερά: Pedro Olalla, Margarita Larriera, Ahmed Etman, (Γιάννης Σγουρός), Αθανάσιος Φωκάς, Gregory Nagy και Chen Min Hua.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Προσφώνηση του Πέδρο Ολάγια στην τελετή αναγόρευσης
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τη Νομαρχία Αθηνών για την εξαιρετική τιμή που μου κάνει, το Κοινωφελές Ίδρυμα "Α. Σ. Ωνάσης" για την υποβολή της υποψηφιότητάς μου σε αυτή τη σημαντική διάκριση, καθώς και όλους εσάς, φίλες και φίλους, που με τιμάτε απόψε με την παρουσία σας σε αυτή την εκδήλωση.
Πριν από είκοσι έξι χρόνια άρχισα να ασχολούμαι με τον ελληνικό πολιτισμό και πριν από δεκαέξι μετοίκησα στην Ελλάδα για να τον ζήσω από κοντά. Σε αυτή τη μακροχρόνια προσπάθεια, που υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη, παθιασμένη και ανιδιοτελής, ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι μια μέρα θα αναγορευόμουν Πρεσβευτής του Ελληνισμού.
Πρεσβευτές Ελληνισμού. Τι είναι αυτό που πρεσβεύουμε; Αυτό που ονομάζουμε ελληνισμό δεν είναι απλώς ο πολιτισμός μιας χώρας ή ενός λαού. Είναι σαφώς μια κληρονομιά πολύ πιο πολύπλοκη και οικουμενική. Και δεν είναι μόνο μια κληρονομιά. Θαρρώ πως εκείνο που ως Πρεσβευτές του Ελληνισμού καλούμεθα να πρεσβεύουμε είναι προπαντός μία στάση ζωής, μια στάση άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελληνικό πνεύμα από τους πανάρχαιους χρόνους όπου ο Όμηρος άρχισε την αναζήτηση του πανανθρώπινου στοιχείου: την ανθρωπιστική στάση. Μια στάση όχι βέβαια αποκλειστικά ελληνική, που μάλιστα προδόθηκε επανειλημμένως από τους ίδιους τους Έλληνες, αλλά και που αναμφίβολα επινοήθηκε, καλλιεργήθηκε, υποστηρίχτηκε και ανακτήθηκε, ξανά και ξανά κατά τον ρου της ιστορίας, ανατρέχοντας κυρίως στο ελληνικό στοιχείο.
Αυτή η στάση εμπιστοσύνης στον άνθρωπο, στην ικανότητα και στη συνείδησή του για να επιλέγει ελεύθερα το καλό, είναι η δύναμη που γέννησε την ηθική και υπερασπίζεται έως σήμερα τη σκέψη. Αυτή η στάση δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την προσπάθεια να χτίσει έναν κόσμο απαλλαγμένο από το δόγμα, ο οποίος να υπάγεται στην αμφισβήτηση, στην ηθική, στην αισθητική, στη δικαιοσύνη και στην ελευθερία. Και όσοι την καλλιέργησαν, δεν υπερασπίστηκαν μονάχα όσα πίστευαν ότι υπερασπίζονταν στον καιρό τους, αλλά και την ελευθερία και την αξιοπρέπεια κι άλλων αγέννητων ακόμη, τη μελλοντική τους δυνατότητα να γνωρίσουν έναν κόσμο διαφορετικό και μια πραγματικότητα άλλη από το διεστραμμένο προϊόν της καταπίεσης και του ψεύδους. Όπως είναι επόμενο, τούτη ήταν ανέκαθεν η στάση των ολίγων: μια πράξη αντίστασης σε ένα αντίξοο και βάρβαρο περιβάλλον. Ωστόσο, κάθε φορά που έλαμπε στο πέρασμα του χρόνου εν μέσω της αυθαιρεσίας, του σκοταδισμού και των κατώτερων ορμών του ανθρώπινου είδους, η ανθρωπότητα έκανε ένα βήμα προς τη σύνεση, προς το μέτρο, προς την αξιοπρέπεια του ανθρώπου πέρα από συμφέροντα και πιστεύω.
Αυτή η ουμανιστική στάση οφείλει πολλά στην Ελλάδα, αλλά αληθεύει επίσης ότι και η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο οφείλει πολλά σε αυτή την ουμανιστική στάση. Η Ελλάδα ως ιδεώδες είναι μια πνευματική πατρίδα αιώνιας νεότητας, μια δημιουργία εν τω γίγνεσθαι, μια ανοιχτή πρόκληση που διατρέχει την ιστορία σαν διαρκής επανάσταση, ή μάλλον, σαν διαρκής σαγήνη προς το καλύτερο. Αυτή η Ελλάδα είναι αναμφίβολα εκείνη η οποία ανέκαθεν προσέλκυε τα πολύτιμα πνεύματα που τη διαιώνιζαν στο πέρασμα του χρόνου. Και αυτή είναι, το δίχως άλλο, η Ελλάδα που με θέλγει από παλιά και που νομίζω ότι, ως Πρεσβευτής του Ελληνισμού, οφείλω να υπερασπίζομαι: η Ελλάδα που μας ωθεί κάθε μέρα στο να γίνουμε καλύτεροι.
Ασφαλώς, δεν είναι βέβαιο πως αυτή η κοπιαστική στάση θα θριαμβεύσει τελικά επί της αυθαιρεσίας και της βαρβαρότητας. Είναι όμως απολύτως βέβαιο πως η αυθαιρεσία και η βαρβαρότητα θα θριαμβεύσουν με μεγαλύτερη δυσκολία ανάμεσα σε όσους υιοθετούν τούτη τη στάση, παρά ανάμεσα σε όσους την αγνοούν ή την περιφρονούν. Για αυτό και αξίζει τον κόπο. Κάποιες φορές, περπατώντας ανάμεσα στις ελιές και στα ερείπια αυτής της χώρας, αναρωτήθηκα τι θα έμενε από τον πολιτισμό μας αν έσβηνε από αυτόν το ελληνικό στοιχείο, πώς θα ήμασταν αν στερούμασταν όχι μόνο από το απέραντο κληροδότημα αλλά και τούτη τη γενναία ώθηση, που πάντοτε κινούσε το ενδιαφέρον προς τον άνθρωπο. Και τότε αντικρίζω ένα απέραντο κενό. Τα ερείπια μάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε πόσο εύθραυστος είναι ο πολιτισμός, μας υπενθυμίζουν ότι οι κατακτήσεις του είναι εφήμερες, ότι πρέπει να τις υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα που ξημερώνει, και ότι ο μόνος εφικτός και άξιος του ονόματός του πολιτισμός είναι εκείνος που ενώνει τους ανθρώπους ενάντια στη βαρβαρότητα. Αυτό το μάθημα μας έχει αφήσει η Ελλάδα, μαζί με την πρόκληση να μην είμαστε μόνο κληρονόμοι αλλά και συνεχιστές.
Για όλα αυτά, δέχομαι με τιμή και υπευθυνότητα αυτόν τον στρατευμένο τίτλο του Πρεσβευτή του Ελληνισμού. Για όλα αυτά τα αγαθά, που μας έδωσε η Ελλάδα, και γιατί ειλικρινά πιστεύω πως κάθε φορά που οι άνθρωποι επαναστατούν στο όνομα του ανθρώπου, πρέπει να αναφέρονται στην Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ.
Συνεργασίες με ελληνικούς και ξένους φορείς για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού:
Νομαρχία Αθηνών Βουλή των Ελλήνων Πρεσβεία της Χιλής στην Ελλάδα Πρεσβεία της Κροατίας στην Ελλάδα Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία. Συντονίστρια Εκπαίδευσης Πρεσβεία της Ελλάδος στο Μεξικό Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Μορφωτικό Ίδρυμα Centre for Hellenic Studies. Harvard University Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πανεπιστήμιο του Αιγαίου Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Universidad Internacional Menéndez Pelayo (Ισπανία) Universidad de Murcia (Ισπανία) Universidad de Sevilla (Ισπανία) Universidad Autónoma Nacional de México (Μεξικό) Universidad Autónoma de Querétaro (Μεξικό) Universidad Iberoamericana (Μεξικό) Universidad Autónoma del Estado de Morelos (Μεξικό) Universidad Pedagógica Nacional de Morelos (Μεξικό) Benemérita Universidad Autónoma de Puebla (Μεξικό) College Year in Athens New York College in Athens Arcadia University (ΗΠΑ) Arcadia Centre for Hellenic, Mediterranean and Balkan Studies & Research Colegio Internacional Meres (Ισπανία) Centro de Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas (Ισπανία) NEOHEL Modern Greek & European Studies Έλληνο-Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Κολλέγιο Αθηνών» Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία “Αρσάκειο” Ελληνικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ιόνιος Σχολή Πειραματικό Γυμνάσιο Τριπόλεως International Society for Arcadia Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» Ίδρυμα «Α.Γ. Λεβέντη» Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ίδρυμα «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» Ινστιτούτο Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” Ελληνική Εταιρεία Πολιτικού Πολιτισμού Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Onassis Foundation New York (ΗΠΑ) Fulbright Foundation Fundación Itálica (Ισπανία) Fundación Civis (Ισπανία) Club de Prensa Asturiana (Ισπανία) Tribuna Ciudadana (Ισπανία) Sociedad Nacional de Escritores Mexicanos (Μεξικό) Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φοιτητών Γεωγραφίας Σύλλογος Αρχαιόφιλων Αθηνών Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) Ελληνική Ανθρωπιστική Εταιρεία Ίδρυμα Ζαφείρη Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη Πολιτιστικό Κέντρο «Σχολή Αριστοτέλους» |
Εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» Τράπεζα της Ελλάδος Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Συνήγορος του Πολίτη Δήμος Ιθάκης Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας Δήμος Καλλονής Λέσβου Δήμος Λήμνου Δήμος Ναύπακτου Δήμος Τριπόλεως Δήμος Κερύνειας (Κύπρος) Δήμος Πάφου (Κύπρος) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ίδρυμα Ν. Γουλανδρή Μουσείο Μπενάκη Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλος Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας Δημοτική Βιβλιοθήκη / Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας Δημοτική Πινακοθήκη Ναυπλίου Ελληνική Κρατική Τηλεόραση (ΕΡΤ) National Geographic Society (ΗΠΑ) National Geographic Radio / NPR (ΗΠΑ) Radio Televisión Española RTVE (Ισπανία) TV3 (Ισπανία) Radio Nacional de España (Ισπανία) Onda Cero (Ισπανία) Radio Euskadi (Ισπανία) Radio Televisión del Principado de Asturias (Ισπανία) Canal Sur Televisión (Ισπανία) Canal + Televisión (Ισπανία) Telesur (Νότια Αμερική) Globo (Βραζιλία) Canal 13 (Αργεντινή) Agencia EFE. Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων (Ισπανία) Thames & Hudson (Αγγλία) Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ένωση Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας Παναρκαδική Ομοσπονδία Ένωση Αρκαδικών Συλλόγων «Η Λυκόσουρα» Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Λύκαιος Δίας» Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων «Μυθόπολις» ΑΜΚ Εταιρεία Στοά του Βιβλίου Βιβλιοπωλείο Ιανός Βιβλιοπωλείο Αιγηϊς Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης Casa del Libro (Ισπανία) Σύλλογος των εν Ελλάδι Καθηγητών της Ισπανικής και Ισπανιστών Ισπανο-Ελληνικός Μορφωτικός Σύνδεσμος της Ισπανίας Ισπανο-Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος Εταιρία Ελλήνων Ισπανιστών, κλπ... |
![]() "International Society for Arcadia" και "Arcadia International Network" είναι δύο πρωτοβουλίες του Πέδρο Ολάγια στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. |
International Society for Arcadia Η Αρκαδία, πέρα από μια ιστορική και σύγχρονη περιοχή, είναι ένα συνειρμικό όνομα που επικράτησε στον παγκόσμιο πολιτισμό ως η αναπόληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας. Μιας ευδαιμονίας που είναι συνυφασμένη με την έννοια της αρμονίας, της αθωότητας, της χαράς της ζωής, της ευαισθησίας, της δικαιοσύνης, του μέτρου και της επιστροφής στην ουσία. www.isarcadia.org |