Tarjetón Estreno Atenas Page 2        

«Η μετέωρη Ελλάδα», πρεμιέρα στην Αθήνα
Η Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας συνδιοργανώνουν στο αμφιθέατρο της Ελληνο-Αμερικανικής Ένωσης την επίσημη πρεμιέρα της ελληνικής εκδοχής της νέας ταινίας-ντοκυμαντέρ του Πέδρο Ολάγια "Η μετέωρη Ελλάδα".

Μετά την προβολή, ο Νίκος Μοσχονάς, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα συζητήσει για τα θέματα του έργου με τον δημιουργό του.

Ελεύθερη είσοδος.
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε την εικόνα ή τα ακόλουθα links:

cervantesatenas WEB    Lifo


blue pin hi
ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ώρα 18:30

HELLENIC AMERICAN UNION
Μασσαλίας 22, Αθήνα

 

cartel GEEA gr WEB         «Η μετέωρη Ελλάδα»
Μία ταινία ντοκυμαντέρ του Πέδρο Ολάγια


Ζούμε όντως σε δημοκρατία; Υπάρχει δημοκρατία εκεί όπου οι πραγματικές αποφάσεις λαμβάνονται όλο και πιο μακριά από τους πολίτες;

Μια ταινία που μας ταξιδεύει στην πόλη της Αθήνας –αρχαία και σύγχρονη, παράλληλα– για να μας βοηθήσει να συλλογιστούμε τη δημοκρατία στιν τόπο που υπήρξε κάποτε το λίκνο της και που σήμερα μοιάζει να έχει επιλεχθεί για να ανεγείρει τον τάφο της. Μια ταινία που διεκδικεί τη συμμετοχή του πολίτη, συνδυάζοντας σε έναν ενιαίο λόγο ιστορία, αρχαιολόγία, λογοτεχνία, στοχασμό και πολιτικό ακτιβισμό. Μια ταινία που διηγείται τη δημοκρατία από την Ελλάδα, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε ότι ο επαναπροσδιορισμός της και η κατάκτησή της είναι από τις πιο μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Επόμενες εκδηλώσεις με την ταινία

ΜΑΔΡΙΤΗ 3/4/2018 11:00 Πολιτιστικό Κέντρο "Λας Δεεσίγιας" (Λεγανές). Εκδήλωση με πρωτοβουλία του I.E.S. Siglo XXI, σε συνδιοργάνωση με πέντε λύκεια της ισπανικής προτέυουσας, στο πλαίσιο διατμηματικού εκπαιδευτικού προγράμματος με αφορμή την 50η επέτειο του Μαη του 68. Προβολή και συζήτηση.
ΣΕΒΙΛΛΗ 3/4/2018 20:30 Festival TRES CULTURAS. Εγκαίνια του κινηματογραφικού κύκλου του Φεστιβάλ στη Σεβίλλη.
ΡΩΜΗ 18/4/2018 17:00 Escuela Española de Historia y Arqueología en Roma
. Προβολή και συζήτηση, σε συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Ισπανίας στη Ρώμη, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Ρώμης και της Ισπανικής Σχολής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη Ρώμη.
ΓΡΑΝΑΔΑ 23/4/2018 18:30 Festival TRES CULTURAS. Fundación Euroárabe de Altos Estudios. Εγκαίνια του κινηματογραφικού κύκλου του Φεστιβάλ στη Γρανάδα.
ΑΘΗΝΑ 24/4/2018 18:30 Hellenic American Union. Επίσημη πρεμιέρα της ελληνικής εκδοχής της ταινίας. Συνδιοργανωτές: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα και Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Προβολή και συζήτηση, με τη συμμετοχή του Πέδρο Ολάγια και του Νίκου Μοσχονά, ιστορικού και διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 5/5/2018 18:30 Documentat. Cinebaix (San Feliu de Llobregat). Προβολή και συζήτηση. 
ΟΥΕΛΒΑ 9/5/2018 12:00 Πανεπιστήμιο της Ουέλβα. Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων. Προβολή και συζήτηση.
ΣΕΒΙΛΛΗ 10/5/2018 Ισπανική Εταιρεία Κλασικών Σπουδών (Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες)
ΜΟΥΡΘΙΑ 24/5/2018 Πανεπιστήμιο της Μούρθια (Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες)
ΚΑΡΤΑΓΕΝΑ 25/5/2018 Εγκαίνια του Φεστιβάλ Carthagonova renacens (Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες)
ΑΛΙΚΑΝΤΕ 28/5/2018 Casa del Mediterráneo. Σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε. (Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες)
ΒΑΛΕΝΘΙΑ 29/5/2018 Teatro Talía. Συνδιοργανώνουν Acción Cívica contra la Corrupción και Museo L'Iber (Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες) 
ΑΘΗΝΑ 10/6/2018 Προβολή και συζήτηση στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηεκαδήμεια. (Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες)


cartel GEEA gr WEB        

«Η μετέωρη Ελλάδα»
Μία ταινία ντοκυμαντέρ του Πέδρο Ολάγια

Ζούμε όντως σε δημοκρατία; Υπάρχει δημοκρατία εκεί όπου οι πραγματικές αποφάσεις λαμβάνονται όλο και πιο μακριά από τους πολίτες;

Μια ταινία που μας ταξιδεύει στην πόλη της Αθήνας –αρχαία και σύγχρονη, παράλληλα– για να μας βοηθήσει να συλλογιστούμε τη δημοκρατία στιν τόπο που υπήρξε κάποτε το λίκνο της και που σήμερα μοιάζει να έχει επιλεχθεί για να ανεγείρει τον τάφο της. Μια ταινία που διεκδικεί τη συμμετοχή του πολίτη, συνδυάζοντας σε έναν ενιαίο λόγο ιστορία, αρχαιολόγία, λογοτεχνία, στοχασμό και πολιτικό ακτιβισμό. Μια ταινία που διηγείται τη δημοκρατία από την Ελλάδα, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε ότι ο επαναπροσδιορισμός της και η κατάκτησή της είναι από τις πιο μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.


Ιανουάριος 2018
Εκδηλώσεις στην Αστούριας (Ισπανία)

GIJÓN 8/1/2018 18:00 Antiguo Instituto Jovellanos. Προβολή και συζήτηση. Σε συνδιοργάνωση με τον “Céfiro” (Asociación Asturiana de Progesores de Latín y Griego) (8/1/2018). Με τη συμμετοχή της Loles Utrera (Céfiro) και της Ana Montserrat López Moro (Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού)
LUARCA 10/1/2018  19:00 IES Carmen y Severo Ochoa. Προβολή και συζήτηση. Σε συνδιοργάνωση με τον “Viento del Norte”.
POLA DE SIERO  11/1/2018 18:30
Teatro Auditorio Municipal. Προβολή και συζήτηση, με τη συμμετοχή του Xuan Bello. Διοργανάνει: Fundación de Cultura de Siero.

IMG 20160902 223635 BNweb Alberto Manguel 009ΒΝweb

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
«Εξωπραγματικά ταξίδια: Μυθικές διαδρομές και φανταστικές περιηγήσεις»

Ο Μπόρχες έλεγε ότι «Στην αρχή της λογοτεχνίας βρίσκεται ο μύθος, το ίδιο και στο τέλος της». Στο πλαίσιο της  Έκθεσης  Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο”, που διοργανώνει στην Αθήνα το Ίδρυμα Α. Σ. Ωνάση, ο συγγραφέας και διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργεντινής Alberto nguel (“Λεξικό Φανταστικών Τόπων”, “Το Βιβλίο της Φανταστικής Λογοτεχνίας”) και ο Ισπανός συγγραφέας και ελληνιστής Pedro Olalla (“Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας”, “Οι Τόποι των Μύθων”) θα συζητήσουν με θέμα «Εξωπραγματικά ταξίδια: Μυθικές διαδρομές και φανταστικές περιηγήσεις».

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη προσφέρεται, σε αυτή την περίπτωση, ως το ιδανικό σκηνικό για να συζητήσει κανείς για το βιβλίο ως δημιουργό και μεταλαμπαδευτή μύθων, τόπων και ταξιδιών που αιωρούνται πάντα μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Το μυθικό και λαβυρινθώδες σύμπαν του Χ. Λ. Μπόρχες θα είναι, λοιπόν, το σημείο εκκίνησης που θα μας «ταξιδέψει» σε τόπους όπως η Αρκαδία, η Ατλαντίδα, η Ουτοπία, και θα μας οδηγήσει συνάμα, στα βήματα του Μάρκο Πόλο, του Ιουλίου Βερν και άλλων, σε «άλλους κόσμους» του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Πληροφορίες και προκράτηση θέσης (απαιτείται)


Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017, 19:00h                                                                                                              
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Βασ. Αμαλίας 56 Αθήνα

sgt post gr

Νέα ταινία    
"Η μετέωρη Ελλάδα"...
αποκτά φωνή και εικόνα!
Portada 100 Portada GR 100
20170811191003.m2ts

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες,

Εδώ και ένα χρόνο, οι συνεργάτες μου και εγώ ασχολούμαστε με ένα νέο εγχείρημα: μια οπτικοακουστική εκδοχή του βιβλίου «Η μετέωρη Ελλάδα». Επιθυμούμε το έργο αυτό, υπό τη νέα του μορφή ταινίας «docufiction», να μπορέσει να προσφέρει, με πιο ζωντανό ακόμα τρόπο, εκείνη την υποβλητική, στοχαστική περιήγηση στην Αθήνα του χθες και του σήμερα, αναπολώντας, παρέα με τον συγγραφέα του, την αξιόλογη παρακαταθήκη και τις επιτακτικές προκλήσεις της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας στις μέρες μας.

Δεν θα είναι μια ταινία που θα προβληθεί, με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, στις αίθουσες κινηματογράφων: θέλουμε να είναι ένα σημείο εκκίνησης –ένα εργαλείο– για τη διοργάνωση εκδηλώσεων κοινωνικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με σκοπό τον από κοινού προβληματισμό για τη δημοκρατία. Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της. Για την ενεργό συμμετοχή μας ως μοναδική, πραγματική εγγύηση για την επιβίωση της.

Για τον λόγο αυτό, η ταινία δεν θα είναι διαθέσιμη στην αγορά, ούτε στο Διαδίκτυο, αρχικά. Θα μπορεί να τη δει κανείς μόνο σε αυτές τις εκδηλώσεις, συνοδευόμενη από ζωντανό λόγο και τη δυνατότητα συζήτησης. Ωστόσο, όλοι όσοι μάς βοηθήσετε να τη δημιουργήσουμε συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία ΜΙΚΡΟΧΟΡΗΓΙΑΣ θα λάβετε τακτική ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του εγχειρήματος και, στις αρχές του 2018, μια ηλεκτρονική κόπια της ταινίας αυτής μεγάλου μήκους –στα ελληνικά ή/και στα ισπανικά–, με άδεια “Creative Commons CC BY-NC-ND” για προσωπική σας χρήση ή για να την αξιοποιήσετε ελεύθερα στις αίθουσες διδασκαλίας και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, «να κάνετε δικό σας» αυτό το εγχείρημα χρησιμοποιώντας το σύνδεσμο ΜΙΚΡΟΧΟΡΗΓΙΑ, και προσκαλούμε επίσης σε επικοινωνία, μέσω αυτού του ιστότοπου, τους φορείς και ιδιώτες που ενδιαφέρονται για την από κοινού διοργάνωση μελλοντικών δράσεων με την προβολή της ταινίας. Πιστεύουμε στην αξία αυτού του έργου: στη χρησιμότητα μιας ταινίας που διηγείται τη δημοκρατία από την ίδια την Αθήνα. Διότι, δίχως αμφιβολία, η πορεία προς την αληθινή δημοκρατία θα εξακολουθήσει να είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων χρόνων, και, στην εποικοδομητική προσπάθεια του σωστού επαναπροσδιορισμού της, ποτέ δεν θα πάψει να είναι καλό, αναγκαίο και διαφωτιστικό να στρέψουμε το βλέμμα προς τις ελληνικές αρχές και απαρχές της.

Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!

Φιλικά,

Pedro Olalla
 Ζούμε όντως σε δημοκρατία; 20170715193203.m2ts.Still001

20151220162655.m2ts.Still001 20170808192204.m2ts.Still001   "Ο Πέδρο Ολάγια γράφει με την ίδια φερεγγυότητα
για την αρχαία Ελλάδα και για τη σημερινή,
για το ελληνικό στοιχείο που θεμελιώνει σχεδόν
όλα τα αγαθά που έχουμε και ξέρουμε,
και για τις συμφορές της δικής μας Ευρώπης, της υποταγμένης στη μεγάλη χρηματο-οικονομική εξουσία,
της άδειας από πραγματικούς πολίτες, της ρημαγμένης
από ανίκανες και διεφθαρμένες πολιτικές τάξεις."
Antonio Muñoz Molina, El País

 "Ο Olalla έχει την ίδια χάρη με τους Zweig,
Montanelli, Graves και Norwich στο να συνδυάζει γλαφυρότητα και ακρίβεια, και την αρετή
να ξυπνάει την περιέργεια του αναγνώστη,
να τον οδηγεί σε νέα κείμενα, σε νέες ανακαλύψεις
."
Carmen Pulín Ferrer, Libros

20160211105141.m2ts.Still001 20170731110246.m2ts.Still001
20170818125348.m2ts.Still001 20170818120039.m2ts.Still001  Μία λογοτεχνική και κινηματογραφική
αφήγηση για να περιηγηθεί κανείς στην Αθήνα ιχνηλατώντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της δημοκρατίας
.
 "Σε δυναμώνει και σε φοβίζει, είναι ένα
επιτακτικό κάλεσμα σε δράση και ένας συναγερμός απέναντι στους κινδύνους της αδράνειας."
Carles Capdevila, Ara
zorro 023c.jpg.Still001 20170823183137.m2ts.Still001
20170820181322.m2ts.Still001 no future web.jpg.Still001 "Ο Olalla αποδεικνύει ότι κατέχει μια σπάνια
λογοτεχνική ικανότητα να φέρνει κοντά μας την Ιστορία, μίαν ακαταμάχητη πειθώ να μας κάνει να αγαπήσουμε
και να κατανοήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό [...].
Με οργανωμένο, συγκινητικό και έξυπνο τρόπο, επανεξετάζει ένα προς ένα τα θεμέλια
της αυθεντικής δημοκρατίας."
Fulgencio Argüelles, El Comercio
 "Ένα πανέμορφο βιβλίο, που ξέρει να συνδυάζει το δοκίμιο, την ιστορία, την αρχαιολογία και τη φιλοσοφία."
Natalio Blanco, Esquire
DSC04834 20170825165114.m2ts.Still001
20170930155937.m2ts.Still001 20170825154657.m2ts.Still001 "Δεν υπάρχει καλύτερη πυξίδα για να επισκεφθεί
κανείς την Αθήνα του χθες και του σήμερα
."
Emma Rodrí­guez, Lecturas sumergidas
20170814172411.m2ts.Still001  
  Γίνε μέρος κι εσύ
αυτής της πρωτοβουλίας!
 
FaLang translation system by Faboba

Copyright © Pedro Olalla 2016

Web Hosting and Design by web+